single image

A 3D NYOMTATÁS - A SZEMÜVEGKERET-GYÁRTÁSBAN

A 3D nyomtatás már a jelen a szemüvegkeret-gyártásban, és mivel még mindig rengeteg potenciál rejlik ebben az eljárásban, ezért feltételezhető, hogy a jövőben is sok változást fog hozni. A 3D nyomtatásnak a lényege, hogy a hagyományos technikával szemben nem egy nagyobból faragunk több kisebbet, hanem fordítva: rétegről-rétegre építkezünk.

A különböző technológiák közül az SLS (szelektív lézeres szinterezés) eljárás a legnépszerűbb, ha szemüveggyártásról van szó. A gyártás során, a "nyomtató" hő hatására megolvadó műanyag vagy fémporból rétegezve állítja elő a nyomtatni kívánt tárgyat. Szemüvegek esetében a gyártási idő - hűtéssel és színezéssel együtt - egy-két nap, ez idő alatt nagyjából 150 keret készül el.  

MIÉRT JÓ?

  • Mert esetenként költséghatékonyabb és összességében akár gyorsabb is, mint a fröccsöntés.
  • A hagyományos eljárással kis darabszámot legyártani nem éri meg, a 3D nyomtatás viszont lehetővé teszi, hogy minden egyes gyártott termék más legyen. Ezért, ha valamiből nem akarunk több százezer darabot, a 3D nyomtatással való gyártás tökéletes választás lehet.
  • A 3D nyomtatásos eljárás lehetővé teszi olyan formák és minták létrehozását is, amelyet marással nem tudnánk elérni.
  • A 3D nyomtatás ipari szinten fokozottan környezetbarát, mert az eljárás során nem építünk, hanem faragunk. Egy ipari SLS 3D nyomtató egyszerre több száz különböző terméket is képes nyomtatni felesleg nélkül, és mivel építünk, nem keletkezik hulladék.
  • A 3D nyomtatás megbízható, tizedes pontossággal dolgozik, a végeredményt pedig kis utómunkával tovább lehet tökéletesíteni.
  • A festék, amellyel a műanyagokat színezik, hypoallergén és nagyon tartós, vagyis a kopástól sem kell tartani.

HOGYAN GYÁRTHATUNK SZEMÜVEGKERETET A SEGÍTSÉGÉVEL? 

Nem meglepő módon, ma már bevett gyakorlat van arra is, hogy 3D nyomtatott szemüvegkeretet készíttessünk! Első lépésként, egy nyomtató segítségével 3D-vé szkennelik a vásárló arcát. Aztán a kapott adatok és a vásárló igényei alapján a 3D nyomtatással foglalkozó cég elkészíti a keret digitális modelljét. Ők kapacitástól függően elindítják a gyártást, és szerencsés esetben már másnapra készen is van a keret. A szemüveg már ekkor is hordható, viszont az SLS-eljárással készülő modellek eredetileg hófehérek, színezni utólag kell őket. Az elkészült termék felülete nem igényel olyan utómunkát, mint más eljárások esetében.

A 3D GYÁRTÁS NEHÉZSÉGEI, SZEMÜVEGKERETEK ESETÉBEN:

3D gyártással elképesztően részletgazdag formákat is létre lehet hozni, viszont a keret vastagságát külön figyelembe kell venni, hogy az ne legyen törékeny. A gyártási időt megnövelheti a festés, ugyanis az plusz egy lépést jelent, és az sem elhanyagolható tényező, hogy ez az eljárás költséges is lehet. 

A 3D NYOMTATÁS JÖVŐJE:

A 3D nyomtatás folyamatosan fejlődik: gyorsul, egyre pontosabb, évről-évre népszerűbb, ezáltal hozzáférhetőbb is. Ráadásul, a mai trendet már inkább a személyre szabhatóság határozza meg, ami hosszú távon is nagyon kedvez ennek a tecnológiának. A nagyobb kérdés talán a felvevőpiac milyensége lesz, ugyanis nem minden réteg fogékony a technológiai újításokra, ám mindezek ellenére ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy a jövőben minden optikában állni fog egy 3D nyomtató is! 


(forrás: Optikai magazin műhely)

 


Keressen fel minket! További lencséink!

 

Fizetési módok


Mastercard

VISA

Nyitva tartás


Hétfő  9-15

Kedd  9-15

Szerda  9-15

Csütörtök  9-15

Péntek  9-15

Szombat  ZÁRVA

Vasárnap  ZÁRVA

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk! Olvasd el az adatvédelmi tájékoztatót!